Amundsen

Amundsen

Režija: Espen Sandberg

Uloge: Katherine Waterston, Pål Sverre Hagen, Mads Sjøgård Pettersen

Žanr: Drama

Start u bioskopima: maj 2019.

Trajanje filma: 125 min

 

 

Sinopsis

San Roalda Amundsena da dođe do Severnog pola ga proganja tokom celog svog života. On je opsednut idejom otkrivanja zemalja u ovim poslednjim neistraženim delovima sveta. Amundsen pobeđuje Roberta Skota u trci i postaje prvi čovek koji je osvojio Južni pol, ali u svom dnevniku piše: "Nikada nijedan čovek nije stajao na mestu koje je tako dijametralno suprotno onome gde je zaista trebalo da bude."

Ovaj film će prikazati njegovu sveobuhvatno, bezgranično putovanje kao polarnog istraživača i otkriti tragediju koju je naneo sebi i drugima žrtvujući sve u ovim ledenim pustošima da bi ostvario svoj san, otkrivši na kraju da na Severnom polu ničega vrednog otkrića nije ni bilo.

Izjava režisera

“Ovaj film govori o Roaldu Amundsenu i njegovom neverovatnom životu, profesionalnom i privatnom. To je priča o najpoznatijem polarnom istraživaču na svetu, koji je ujedno bio i fascinantna osoba. Ne radi se samo o uzbudljivoj, dramatičnoj i akcionoj priči, to je priča koju treba ispričati. Roald Amundsen je jedna od najistaknutijih i najkontroverznijih ličnosti Norveške. Ostavio je ogroman trag na mladu naciju pre sto godina. Posvetio je svoj život otkrivanju nepoznatih nacija i bio je voljan da žrtvuje sve da bi dostigao svoje ciljeve. Čak bi lagao i izneverio one oko sebe da bi postigao svoje ciljeve. To ga je učinilo veoma uspešnim, ali je kao osoba trpeo velike posledice. Na kraju je napisao auto-biografiju koja je okaljala njegovu reputaciju i dovela je do toga da je Fritjof Nansen, Roaldov uzor morao reći naciji da je Roald Amundsen izgubio razum. Usamljeni i neshvaćeni polarni istraživač je zatim otišao da spase život svog suparnika, Nobila. Međutim, nije uspeo da pronađe ono što je tražio; svoju sudbinu. Kako je moglo doći do ovoga?” - Espen Sandberg

Espen Sandberg, režiser i producent, rođen je 1971. u Norveškoj. Poznat je po ostvarenjima Kon-Tiki, Pirati sa Kariba: Salazarova osveta i Bandidas.