Specijalni odred 7

Specijalni odred 7

Režija: Alberto Rodriques

Scenario: Rafael Cobos

Uloge: Mario Casas, Antonio de la Torre, Andres Blanco, Lucia Guerrero, Inma Cuesta

Žanr: action, thriller, drama

Start: 30. 01. 2014.

Trajanje: 96 min.

Distribucija: Dexin film i Delius film

 

 

Sinopsis

Specijalna jedinica je dobila težak zadatak da iz grada protera najopasniju grupu trgovaca drogom i privede kraju njihovu dominaciju na ulicama. Jedinicu predvode mladi i ambiciozni Angel (Mario Casas) i Rafael (Antonio de la Torre), nasilni i arogantni ali efikasni policajac. Pravila funkcionisanja u jedinici su van granica zakona i dozvoljeno je nasilje i služenje lažima, jer za njih jednostavno nema pravila. Dok osvajaju teren tokom svoje misije, putevi dva policajca se razmimoilaze. Kod Angela raste ambicija i želja za dokazivanjem, a Rafael počinje da se menja zbog osećanja prema lepoj i zagonetnoj Lusiji.

Režiser Alberto Rodriguez za ovaj film kaže da može da se tumači kao priča o usponu i padu bande uz jednu malu razliku, a to je da su ovaj put banditi sa ove strane zakona, odnosno nose značku.

„Moja namera je bila da se publika izvuče iz zone komfora kroz pogled u suštinu problema u kome nije jasno da li ono što glavni likovi rade - pogrešno ili ispravno. Ovaj film je, kao i život, pun ironije i treba ga shvatiti ozbiljno.“

Ideja o filmu je nastala na osnovu dosjea koje je scenaristi Rafaelu Kobosu, pokazao prijatelj advokat.

“Ti dosijei su prikazali veoma vulgarnu ali poznatu sliku sveta kriminala prožetog strastima. Svi likovi iz tih dosjea su imali neku vrstu zavisnosti - kocka, droge, novac...”

Čitajući te priče, autori su shvatili da je to odličan materijal za film.

Specijalni odred 7 je dobitnik nagrade za najbolju kameru na Tribeca festivalu. Takođe, film imao je 16 nominacija (od čega je osvojio je dve) za nagradu Goya, koja je španski ekvivalent za nagradu Oskar.

imdb.com