Arktik

Arktik

Režija: Joe Penna

Uloge: Mads Mikkelsen, Maria Thelma Smáradóttir

Žanr: Avantura, drama

Start u bioskopima: 18.04.2019.

Trajanje filma: 98 min

 

 

Sinopsis

Čovek koji je ostao zarobljen na Arktiku nakon avionske nesreće, mora da odluči da li da ostane u relativnoj sigurnosti svog improvizovanog kampa ili da krene na opasno putovanje u nepoznato, u potrazi za neizvesnim spasom.

Izjava režisera

“Ništa ne prikazuje krhkost ljudskog bića tako jasno kao mala tačka koja tumara kroz beskrajni okean belog snega. Ništa ne predstavlja izdržljivost toliko slikovito kao pojedinac koji se probija kroz ledenu oluju, jedva primetan kroz teške smetove. Tundra je tačno tamo gde je Arktik i trebalo da bude postavljen. Najsurovija životna sredina na Zemlji. Uprkos svemu tome – za mene ovaj film nije (ili barem nije samo) parabola čoveka protiv prirode. Arktik govori o postojanosti altruizma, čak i u ekstremnim okolnostima. Od početka je bilo neophodno da glavni lik bude namerno prikazan kao šablon neke osobe. Mi ne vidimo nikakve scene njegovog prošlog života... nema fotografija njegove porodice... čak ni trag venčanog prstena. On nije čovek u potrazi za značenjem, ili pripadanjem ili iskupljenjem za prestupe iz prošlosti. Karakter našeg heroja može se dobiti samo iz akcija koje on preduzima kao odgovor na krizu sa kojom se trenutno suočava. To je priča koja se odvija isključivo u ovom trenutku.” - Joe Penna

Joe Penna rođen je u Sao Paulu. Započeo je karijeru na YouTube-u, gde je stekao gotovo tri miliona pretplatnika. Scenarista i režiser, poznat je po kratkometražnim filmovima Instant Getaway (2014), Meridian (2012) i Beyond (2015).